Hout Barbecue

Een traditionele barbecue verhitten we met houtskool of briketten. Maar wat dacht je ervan om het eens met hout te proberen? Het is een andere manier van werken, maar als je met een hout barbecue de techniek beheerst en het vuur onder controle hebt, kun je volop gaan experimenteren. In veel professionele grill- en barbecuerestaurants wordt met een hout barbecue op deze manier gewerkt.

Een hout barbecue is een absolute sfeermaker bij mooi weer, met als grote voordeel dat het hout de gerechten die echte rokerige smaak geven. Het aansteken kost vaak even tijd, maar als de hout barbecue eenmaal de juiste temperatuur heeft is het barbecueën gemakkelijk en snel gedaan. Voor extra smaak kun je ook nog houtsnippers en rookmot toevoegen. Bedenk of je een deksel voor deze barbecue belangrijk vindt en met hoeveel personen je wilt barbecueën.

Barbecue aansteken

Wat heb je nodig? Om te beginnen hout, natuurlijk: droge stukken beuk en eik zijn de meest geschikte om gelijkmatige hitte te creëren. Verder is een bbq met wat oppervlakte en eventueel de mogelijkheid om de grill op verschillende hoogtes in te stellen.

Je start met een 4 à 5-tal houtblokken te doen branden zoals in een openhaard. Laat dit geheel branden tot de vlammen een maximale hoogte bereikt hebben van 10 à 15cm en plaats intussen de grill zo dat het vuur deze juist niet raakt.

Je krijgt nu een vergelijkbaar effect als met houtskool: een gloeiende massa. Nu is de kunst om deze te onderhouden zodat je een constante hitte bekomt. Dit doe je door steeds een houtblok te plaatsen waar de gloei mindert en dit steeds afwisselend van plaats.

Intussen kun je starten en een stukje vlees of vis garen zonder het product zwart te blakeren. De hitte is namelijk minder hevig dan op kolen, waardoor je een dikker stuk vlees perfect kunt garen zonder de typische zwarte strepen op het einde.

Hoe vaker je het doet, hoe meer zin om te experimenteren! Wat dacht je om een knolselder op z’n geheel aan de zijkant van het vuur te leggen en langzaam te laten garen? Nog nooit heb je zo een lekkere knolselder gegeten.

De vlammen maken het ook wat gezelliger voor de hongerige omstaanders. Gedaan met eten? Verwijder de grill en leg er nog een paar blokken op. Zo kan je nog wat nagenieten van het vuur en de warmte.

Stoken op hout gaat het beste op grotere barbecues en zo kan er ook langer gestookt worden, het vlees krijgt er een lekkere rooksmaak door.

Welke soort hout kan ik het beste voor mijn barbecue gebruiken?

Om het beste vlees te bereiden is een harde houtsoort nodig. Barbecueën met hout geeft je vlees die perfecte extra smaak die je anders niet erin krijgt. De houtsoorten Essen, Beuken en Eiken zijn daarom allemaal perfect aangezien dit harde houtsoorten zijn.

Dus voornamelijk gebruikt men hard hout zoals eiken- en fruithout. Denk aan bijvoorbeeld appel en peer. Deze geven een licht zoetige smaak, wat goed past bij gevogelte en varkensvlees. Hickory is het meest gebruikte rookhout voor rund- en varkensvlees. En dan zijn er nog zakken met stukken van oude eiken wijn-, en whiskyvaten of druivenranken.

De hardere houtsoorten zoals eik, beuk en essen zijn het meest geschikt. Zacht hout zoals vuren of grenen knettert en veroorzaakt een vonkenregen. Het is weliswaar het goedkoopst, maar je kunt het beter niet gebruiken.
Er is veel hout beschikbaar wat snel brandt, maar uiteindelijk te weinig goede warmte afgeeft. Denk hierbij aan populierenhout en wilgenhout of berkenhout. Deze soorten moet je dus vermijden.

Hoe werkt het?

Voeg hout al vroeg toe aan het vuur, want het vlees neemt namelijk smokey smaken op in het begin van het koken en hoe kouder het vlees, hoe meer rook wordt gesaboteerd.

Hoeveel hout moet je gebruiken?

Het beste om mee te beginnen is de hoeveelheid te wegen, zodat je dit kan aanpassen aan de volgende kooksessie als je het resultaat van het gerecht wilt veranderen. Het heeft ook te maken met het gebruik van de barbecue, de dikte van het vlees, hout (neutraal zoals eiken). Maar ook welk formaat hout je gebuikt: chunks, snippers, pallets of boomstammetjes.

Voeg gedoseerd toe. Begin met de helft van de totale dosering wanneer het vlees op de barbecue gaat. Wanneer de ‘blue smoke’ niet meer zichtbaar is, kun je de rest van de dosering toevoegen.

Grillen met echt hout is natuurlijk een echte optie, je maakt dan je eigen houtskool of sintels. Je hebt een langere aanloop, en slechts kort de tijd om te grillen. Hooguit drie kwartier, volgens een bbq-specialist. Zorg er wel voor dat je een barbecue hebt die hier geschikt voor is, eentje van dik staal of gietijzer, maar geen barbecue met een emaille coating.

Eten is iets wat met smaak te maken heeft

Smaken verschillen en het is daarom ook niet te zeggen welke houtsoort absoluut het beste voor jou is. De ene persoon houdt meer van een rokerige smaak en de andere minder. Je zal dus moeten experimenteren met wat je lekker vindt. Goede houtsoorten om op de bbq op te stoken zijn; Es, Eik en Beuk mix voor je barbecue: Harde houtsoorten en die geven een sterke en prettige aroma.

De meest ideale combinatie dus is het gebruik van essenhout, eikenhout en beukenhout samen. Waarom is dat zo? Beukenhout geeft in combinatie met eikenhout een sterke en prettige aroma die goed te gebruiken is als smaakmaker voor het voedsel. Beide houtsoorten zijn hard en geven gedurende langere tijd een hoge warmte af. Belangrijk is met eikenhout en beukenhout dat je met wat aanmaakhout het eerst goed de tijd geeft om optimaal te branden. Je zult zien dat als het eenmaal brandt je een geweldige temperatuur kunt bereiken.

Het essenhout is vooral geschikt als je wat minder geuren wilt en om bijvoorbeeld je vuur goed mee aan te maken. Van de 3 soorten barbecue hout is essenhout namelijk het makkelijkste te ontbranden.

Hetzelfde als hierboven, maar dan zonder essenhout. Werkt ook prima, maar vereist wel iets meer stookervaring. Eikenhout en beukenhout zijn dermate hard dat je daar zonder essenhout zeker extra goed aanmaakhout bij moet gebruiken.

Aansteken van de hout barbecue

Het is goed om te weten hoe je het beste je bbq kunt aansteken. Een paar handige tips voor je op een rij:

  1. Gebruik goed aanmaakhout. Leg de droge blokken hout eerst in je bbq en leg daar het aanmaakhout bovenop.
  2. Zorg dat de rook met de wind mee de goede kant op gaat, dus niet naar je gasten of het huis in.
  3. Ontsteek het aanmaakhout nu en als de eerste vlammen goed grip op het hout hebben doe je eventueel de klep van de barbecue dicht. Heb je geen klep op je bbq zorg er dan voor dat je de wind niet teveel mee laat spelen om wel voldoende warmte dichtbij de barbecue te houden.
  4. Leg na een tijd tijdje nog wat extra hout op het vuur. Je hebt nu een vergelijkbaar effect als met houtskool. Je ziet een gloeiende massa. Perfect dus!
  5. Als je een temperatuurmeter hebt kijk dan of je bbq goed heet is. Afhankelijk van welk vlees je gaat braden moet je kijken wat hier de geschikte temperatuur voor is. Een flink groot stuk vlees bijvoorbeeld langzaam laten garen moet je op 120-130 graden doen. Wil je snel veel vlees garen dan mag je gerust naar 200 graden of hoger gaan. Heb je geen temperatuurmeter? Geen ramp…ga gewoon op je gevoel af en test met het vlees wat voor jou goed werkt.
  6. Hou de temperatuur in de gaten en leg pas nieuw hout bij als je ziet dat de warmte langzaam onder je gewenste temperatuur gaat zakken.

Uiteindelijk bepaalt de bbq die je hebt en het vlees wat je wilt braden hoe lang je nodig hebt voor je vlees heerlijk op je bordje ligt. Of je nu een goed merk barbecue hebt of een ander merk, het soort hout en hoe jij met het vlees omgaat bepaald voornamelijk de kwaliteit!

Oefen en test vooral veel en je komt tot het perfecte stuk vlees. Eet smakelijk!