Houtskool en briketten

Houtskool en briketten hebt u nodig wanneer het barbecueseizoen weer in volle gang is. En bij een echte barbecue hoirt vuur en kolen en in dit artikel lees je of je nou houtskool of briketten op je barbecue moet gebruiken.

Voor veel mensen is namelijk niet duidelijk wat nou het verschil tussen houtskool en briketten is. En al kan je met beide producten prima barbecueën, het hangt van je soort barbecue af welk type brandstof je nou het beste kan kiezen. Lees snel verder voor het verschil tussen houtskool en briketten.

Barbecueën is keuzes maken. Een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen, naast de samenstelling van het menu, is of je werkt met houtskool of met briketten. Beide brandstoffen hebben hun voor- en nadelen. Wij zetten ze hier voor je op een rijtje.

Houtskool – intens en snel

Dit materiaal is een verkoolde versie van normale houtblokken, waardoor het sneller en harder brandt. Dat komt vooral doordat de sappen eruit zijn verdwenen. Brandend houtskool kan zelfs een temperatuur van 700° Celsius bereiken. Doordat de kooltjes zo rap op gang komen, zijn ze wel vroeg opgebrand. Ze doen het goed voor om en nabij de twee uur.
Hierdoor is houtskool de perfecte brandstof als je meerdere dunne stukken vlees wilt grillen, zoals varkenshaasjes, hamburgers of een stokje saté. Die hoeven door de hitte maar kort op de barbecue. Tot slot een makkelijk te onthouden tip: als je een barbecue zonder kap hebt, is houtskool sowieso de beste optie.

Briketten – langdurig en regelmatig

De tweede optie voor barbecuebrandstof is een zak briketten. Houtskoolbriketten zijn de populairste soort. Deze klompjes zijn gemaakt van wat er overblijft bij het maken van houtskool. Het grote verschil met houtskool is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig. Voor dit soort gerechten heb je sowieso een afsluitbare barbecue nodig, omdat de hitte beter bewaard moet blijven. Het tweede ezelsbruggetje is dan ook: een barbecue met kap werkt het beste met briketten.

Het grote nadeel is dat dit materiaal langzamer op temperatuur komt dan houtskool. Na een halfuur veranderen de briketten van kleur door asvorming en ben je klaar om te grillen. Het duurt even, maar dan heb je wel wat!

Kortom, voor de ambitieuzere BBQ-chef die met uitdagendere gerechten van de afsluitbare grill wil komen, zijn briketten de beste optie. Voor een diner met allerlei kleine dingetjes van de grill die niet zo lang hoeven te liggen, ben je beter af met houtskool. Als je daaraan denkt bij het boodschappen doen, zit je sowieso goed.

Dat er gebruik wordt gemaakt van kwalitatief goede houtskool en briketten is zeer belangrijk voor het grillen cq. barbecueën. De ervaring leert dat houtskool en briketten vervaardigd uit beukenhout het beste resultaat geeft.

Profagus GmbH is in Duitsland de enige, echte beuken Grill-houtskool leverancier en op dit moment is Profagus de onbetwiste marktleider in de vervaardiging van hoogwaardige alsook milieuvriendelijk geproduceerde Grill-houtskool en briketten uit beukenhout.

De Sommer-Hit Houtskool is een heel bijzondere beuken-Grill en brandt in gebruik sneller, warmer en langer. De houtskool zorgt, naast het hoge koolstofgehalte, dat de houtskool snel afbrandt en lang doorgloeit voor langer gebruik. Beuken Grill-houtskool is uitermate geschikt voor kleinere hoeveelheden met korte grilltijd.

De Grillis Grill-Briketten is ook een hoog-kwalitatieve beuken-Grill en evenals de houtskool brandt deze sneller, warmer en langer. Deze beuken briketten overtreffen de DIN-norm voor dit product. Vervaardigd uit houtskool en vermengd met een voedselveilig middel, 3 uur lang gebrand op 80 graden Celsius, worden deze Grill-briketten geproduceerd. De briketten ontwikkelen een zeer hete gloed en branden gelijkmatig enkele uren.

Het grote verschil met houtskool is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig.

Eindconclusie tussen houtskool en briketten:

Houtskool samengevat:
• Houtskool brandt sneller dan briketten.
• Bereikt snel hoge temperaturen.
• Geschikt voor dunne stukken vlees.
• Geschikt voor direct grillen.
• Brandt sneller op, dus vaker bijvullen.
• Temperatuur wordt sneller minder dan briketten.
• Er komt veel as van houtskool af.
Briketten samengevat:
• Blijven lang op een constante temperatuur.
• Geschikt voor garen van grote stukken vlees.
• Duurzaam doordat je ze kunt hergebruiken.
• Geschikt voor indirect grillen.
• Heeft langer nodig om op te warmen dan houtskool.
• Bereikt minder hoge temperaturen dan houtskool.
• Goedkope varianten bevatten chemicaliën.