Kampvuur driepoot

Een kampvuur is een open vuur van brandend hout in de openlucht. In de eerste plaats heeft een kampvuur vooral een praktisch doel: voor licht en warmte zorgen en voedsel bereiden. Ook wordt vuur gemaakt om wilde dieren of stekende insecten op afstand te houden. De effectiviteit hiervan is echter twijfelachtig. Daarnaast kan een kampvuur gebruikt worden voor het vervaardigen van houtskool en voor eenvoudige materiaalbewerking zoals het bakken van klei en het harden van hout.

Een kampvuur heeft vaak ook een sociale of zelfs rituele functie zoals een vreugdevuur. Tegenwoordig wordt er voornamelijk voor de gezelligheid gestookt. Traditioneel wordt er rond een kampvuur gezongen, voorbereiden van voedsel, op instrumenten gespeeld of worden er verhalen verteld.

Driepoot barbecue

Stel je voor een heerlijke zomeravond, gezellig met vrienden en familie, lekker eten, drankje erbij! Een driepoot met vuurschaal brengt nog wat extra sfeer en is leuk te combineren.

Buiten koken is ideaal met een driepoot bbq, deze is namelijk multifunctioneel! Wat is nou precies een driepoot? De naam zegt het al, heel simpel: het zijn gewoon 3 poten, maar als je ze op zet wordt het een heel handig item voor in de tuin. Een soort statief of kookstandaard. De driepoot bbq kun je bijvoorbeeld boven een kampvuur zetten of boven een vuurschaal. De driepoot kun je met vele accessoires bestellen, zoals grillrooster, Viking pan en zelfs wokpannen. Zo maak je in je eigen tuin de heerlijkste gerechten, want met een driepoot maak je complete maaltijden, rechtstreeks boven het vuur. Ook is het belangrijk voor hoeveel mensen je tegelijk wilt kunnen koken.

De driepoot bbq is gemaakt van staal, optioneel met een zwarte coating en ze worden ook geproduceerd in RVS. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, de ene wat strakker, de andere iets siervoller en natuurlijk ook in verschillende formaten. Ook de roosters, pannen en andere accessoires zijn te bestellen in verschillende formaten.

Veel items kunnen ook gecombineerd worden en dit zijn echte kwaliteit driepoten welke niet wegroesten in uw tuin!

Driepoot BBQ koken op vuur

Denk bijvoorbeeld aan de volgende constructie: plaats een vuurschaal in de tuin en zet hierboven een driepoot, aan de driepoot hang je een grillrooster. Zo creëer je een fijne, en kun je tegelijkertijd koken, BBQ-en en/of grillen. Een echt bourgondische en gezellige manier van koken. Outdoor cooking is tegenwoordig helemaal hot, steeds meer mensen steken zelfs op een winteravond de BBQ aan. Deze driepoten zijn een leuke aanvulling. Samen buiten koken geeft het natuurlijk ook een heel gezellig gevoel en gezellige sfeer, zeker met een kampvuur en een driepoot erbij! Door het kampvuur is het gezellig en blijft iedereen ook nog lekker warm. Probeer het ook eens en bekijk ons assortiment driepoten en accessoires.

Maken van een kampvuur

Voor het maken van een kampvuur zijn vele technieken, zoals lucifers of vuursteen en voor vuur zijn drie zaken nodig: brandstof, zuurstof en warmte. De grootte van het hout en de opbouw van het vuur, windsterkte, houtsoort en vocht in het hout hebben hier invloed op.

Een zorgvuldige opbouw van klein naar groter materiaal is nodig om een eerste vlam uit te laten groeien tot een kampvuur. Zeker bij het ontsteken van het kampvuur is het nodig snel voldoende hitte te genereren. Als er eenmaal een laagje gloeiende kooltjes is ontstaan, moet de opbouw zo zijn dat deze voldoende zuurstof toelaat maar wel genoeg warmte vasthoudt. Hiervoor zijn vele technieken zoals een piramide- of blokvuur. Verstikking door te veel hout leidt tot slechte verbranding en sterke rookontwikkeling.
Het aansteken en brandend houden van een kampvuur wordt soms als “best lastig” gezien. Onderstaand artikel probeert om een overzichtje te geven met hetgeen waar je aan moet denken bij het aansteken van een kampvuur.

De zuurstof en de brandstof zijn het voedsel van het vuur en de ontbrandingstemperatuur is de warmte die nodig is om een brandstof te laten branden. Deze drie dingen samen worden ook wel de “branddriehoek” genoemd en zijn belangrijk als je een vuurtje wilt maken.
Voordat je een vuur gaat opbouwen zoek je een veilige plaats voor het vuur uit.

Zorg er voor dat:

 • De grond in een straal van 1 meter om het vuur brandvrij is (ook als je in een stookton een vuur maakt)
 • Je niet in de buurt van (licht) ontvlambare zaken stookt zoals b.v. een berg hooi, een tent, overhangende takken e.d.
 • Je altijd blusmaterialen bij de hand hebt. Water en zand kunnen hier allebei goed voor gebruikt worden.
 • Vervolgens verzamel je verschillende soorten brandstof die droog genoeg zijn om het vuur aan te maken.
 • Leg in het midden van je vuur een bedje van tondel neer. Een tondel is licht ontvlambaar materiaal dat snel brandt. In de natuur kun je stoffen vinden die goed als tondel te gebruiken zijn zoals b.v. verpulverde dennenappels, droge houtkrullen, donsveertjes uit een vogelnest enzovoort In plaats van een tondel kun je ook gebruik maken van (zelfgemaakte) aanmaakblokjes of van proppen papier. Bij erg slecht weer, nat hout, kun je ook een kaars of waxinelichtje gebruiken.
 • Rondom het bed van tondel maak je een kleine piramide van aanmaakhout. Het aanmaakhout zijn kleine en dunne droge takken en twijgjes die snel vlam vatten. Laat aan de kant waar de wind vandaan komt een opening over om het vuur later aan te steken. Als je met een scherp mes inkepingen maakt in de kleine takken, zullen ze sneller vlam vatten (eventueel zou je tussen deze inkepingen ook nog stukjes tondel kunnen stoppen). Aanmaakhout met inkepingen worden ook wel aanmaakstokjes genoemd. Verzamel veel aanmaakhout, want dit verbrandt snel en je kunt er veel van nodig hebben.
 • Rondom de kleine piramide van aanmaakhout maak je een grotere piramide van brandhout. Het brandhout zijn grotere dikke takken die niet zo snel vlam vatten, maar wel lang branden als ze eenmaal branden. Laat ook hierbij in de richting van de wind een opening open.
 • Zorg ervoor dat je een grote hoeveelheid brandhout hebt liggen voor je vuur, want als een vuur eenmaal aan is, wil je dit graag aanhouden.
 • Driepoot RiSa RVS

  Driepoot RiSa RVS (1)

  Driepoot RiSa RVS De Driepoot RiSa RVS is vervaardigd uit roestvrij staal, is inklapbaar en dus wanneer U onderweg bent geen probleem. De driepoot kan geleverd worden: – met een rond rooster. – met een wok. – met Viking pan 60 cm.
 • Driepoot Nielsen

  Driepoot Nielsen (2)

  Driepoot Nielsen De Driepoot Nielsen  is vervaardigd uit staal en gelakt met een hittebestendige coating. De driepoot is inklapbaar en dus wanneer U onderweg bent geen probleem. De Nielsen driepoot kan geleverd worden: – met een rond rooster. – met een wok. – met Viking pan 60 cm. Bekijk snel onze verschillende mogelijkheden voor deze praktische driepoot.
 • Kampvuur Nielsen

  Kampvuur Nielsen (1)

  Kampvuur Nielsen Ook met een Kampvuur Nielsen van de firma Nielsen uit Denemarken is de basis van het voorbereiden van voedsel is nog steeds dit kampvuur, het echte barbecueën,bakken enkoken in de open lucht. Het Kampvuur Nielsen bestaat uit een hanger met aardpen en daaraan kunt u zeer eenvoudig de volgende delen monteren: - een barbecue rooster. - een Viking…